Ieoh Ming Pei


İnsanların önde gelen ikinci temel ihtiyacı barınamadır ki burdan Mimarlık tarihinin insan tarihi ile neredeyse aynı olduğunu söyleyebiliriz. Mimarlıktan önce mimarsız mimari olduğunu bildiğimiz bir gerçek ve bazı benzerlikleri olsada her toplumun ve kültürün birbirinden farklı olduğunu da biliriz. Toplumların bu farklıları ilerleyen tarihlerde belli akımlara göre şekillenmiş ve farklılaşmıştır.Toplumları şekillendiren bir diğer akımlardan bir ise Modern Mimaridir. Modern mimarinin başlıca en önemli temsilcilerinden birisi, modern mimarinin en son uzmanı olarak tanımlanan I.M. Pei olmaktadır. 1917 yılında Çin’in Konton kentinde dünyaya gelen Pei, Çinli bir Amerikan vatandaşıdır. Dünyanın her köşesinde başarılı eserleri bulunan Ieoh Ming Pei 20. Yüzyılın en başarılı mimarlarından birisi olarak tanımlanmaktadır.
Mimarlar Ne Der +? de Ieoh Ming Pei hayatını ve bakış açısını eserleri ile ele aldık. Ieoh Ming Pei babası bankacı olan bir ailenin cocuğudur. Küçük yaşlarda ailesinin Çindeki bahçeli evinde yaşamını idame ettirirken sanırım kamusal alanın en güzel nodlarına aşina olmuş ki yapılarının çoğunda, temalarında insan odaklı olduğunu görebiliriz.18 yaşından sonra Amerikaya okumaya giden daha sonraları akedemik kariyerine Harvard gibi üniversiteleri ekleyen 100 yaşında hayata mesleği ile bağlanan bir mimar, bir insan.
Biz onu daha çok Louvre Piramiti ile tanısakta dünyanın farklı lokasyonlarında kült yapılara imzasını atmıştır. Topluma onun olanı farklı dinamikleri gözeterek geri vermek amacı olmuştur. Günümüzün yaygınlaşan ve de özenti haline getirilen star mimari anlayışının altında gösterişli ve savunulan kamusal alan benzetmelerine kendine has bir yorum getiren ki burda kontrast ve topluma yararlı gerçekleri bir arada toplamış ( Louvre Müzesi ) bir aydın.

I.M.Pei döneminin ötesinde tasarımlara imza atarak çok tepki toplamıştır ama bazen farklı yapılar bilindik geometrik şekilleri barındırsa da farklı mimarların ele alış biçemleri ile üretim aşamasın da bir keşfi başlatır ve multi-disipliner olan mimarinin yanındaki meslek dalları ile farklı teknolojiler geliştirilmesini saglar.Bu geliştirme ona karekterini verir. (pek tabiki bir Mimar olarak gezmek)Ieoh Ming Pei gerek çocukken gerek üniversite yıllarda gezmeyi seven öğrenme alışkanlıklarına ‘’gezen daha çok bilir’’ ilkesini oturtan biridir.Yapılarını da ele alırken bu huyundan vazgeçmemiştir. Mimarlar farklı kültürü gezip görmeli araştırmalarında her ne kadar okuyarak bilgi edinsede gezerek yerinde hissetmeli iki boyutlu kaynaklardan daha çok hissedebileceği yasayabileceği üç boyutlu kaynaklardan yararlanmalı Ioeh Ming Pei de tam olarak böyle yapmıştır. Islamic Museum of Art (İslam Sanat Müzesi) gibi yapımından önce islam müzesi bağlamını pekiştirmek icin 3 yıl boyunca birçok islam ülkesini yerinde görmüş gerek Louvre muzesi pramiti icin 2 yıl boyunca müzeye sıradan bir ziyaretçi gibi hatta bazen saklanarak girip çıkmıştır.Mekanı anlamak, mekanı kullanan insanları anlamak, kültürü anlamak için, kesiti dizayn etmek için bu gizliğe ve ilham arayışlarına girmek I.M.Pei'nin seçtiği bir yoldur.
Geometrik desenlere aşıktır Ieoh Ming Pei öyleki bu alışkanlığı Bauhaus ekolleriyle yetişmesine bağlayabiliriz. Ludwing Mies Van Der Rohe’nin ögrencisi olan Ieoh Ming Pei gerek Bank of China da gerek Nationally Gallery için yaptığı ek yapı ile geometrik desenleri sevdiğini açıkça yansıtıyor.
Modernizm deyince akla bir çok isim gelsede akla modernizimin sonlarına doğru günümüzde halen kendini gösteren başlıca mimar Ieoh Ming Pei gelir ki 100 yasında şu an, kendisine nice uzun seneler diliyoruz.
Katılımcılara Buluşmadan Önce Sunulan Kaynaklar
http://architect.architecture.sk/ieoh-ming-pei-architect/ieoh-ming-pei-architect.php
https://theculturetrip.com/asia/china/articles/profiling-ieoh-ming-pei-china-s-best-known-architect/
http://www.praemiumimperiale.org/en/laureate-en/music-en/pei-en
http://www.encyclopedia.com/people/literature-and-arts/architecture-biographies/i-m-pei
http://www.mimardantasarim.com/ieoh-ming-pei-i-m-pei-hakkinda/
http://v3.arkitera.com/h40193-louvreun-kucaginda-parlayan-piramit-20-yasinda.html
http://www.jmhdezhdez.com/2013/07/bank-of-china-tower-hong-kong-drawings.html
https://sites.google.com/site/amajorbuildingbankofchinatower/hvac-system/drawings-diagrams
https://www.dezeen.com/2008/12/02/museum-of-islamic-art-by-im-pei/
Katılımcılar
#itü #istanbultekniküniversitesi #mimarlarneder #Ieoh #m #Ming #Pei