top of page

Carlos Mourão Pereira


 

Carlos Mourão Pereira 1970'de Lizbon'da doğmuştur. Lizbon Üniversitesi (FA-UL 1997) Mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra Lizbon Üniversitesi Mimarlık bölümünde doktorasını almıştır. Comendador Joaquim Matias (1997) ve FNSE (2014) ödüllerine layık görülmüştür. 2006 yılında görme yetisini yitirdi ancak mimari faaliyetlerini araştırma, öğretim ve mesleki uygulamalarda sürdürmektedir. Halen Portekiz ve Belçika'da, Lizbon Üniversitesi'nde (IST-UL) ve Leuven Üniversitesi'nde Mimarlık üzerine Doktora sonrası araştırma çalışmalarını geliştirmektedir. Tasarımlarını yaparken kil, lego gibi malzemelerle maket yapmakta, dokulu kağıtlara eskizlerini çizmektedir. Çizimlerini ofis çalışanları bilgisayar ortamına geçirmektedir

Bir mimarın, kullanıcıyı anlayarak tasarım yapması, şüphesiz o tasarımı daha başarılı kılar. Carlos Mourão Pereira bu konuda büyük bir örnek teşkil etmektedir. Görme yetisini aşama aşama kaybetmesi, onun tasarımının da kademeli bir şekilde ilerlemesine sebep olmuştur. Bir yapıyı anlamada malzemenin çeşitliliği, daha çok sıcaklığı, görme engelli bir kullanıcının yardımcısı olmaktadır. Carlos Mourão Pereira bu durumu yapılarında çelik ve ahşabı baskın kullanarak değerlendirmiştir.

Malzemenin yanında form tercihleri de değişiklik göstermiştir. Görme yetisi kaybı arttıkça yapılarındaki eğrisellik de artmıştır. Eğrisel yüzeylerin görme engelli bireyleri yönlendirmede etkili olabileceğini düşünmüştür. Bu, tartışmalı bir konudur; tamamen eğrisel bir yüzeyin yapının bittiği noktaları algılamak güçleşebilir, açılı yüzeyler de yönlendirme sağlayabilirdi. Acaba onu eğrisel yapılara yönlendirmesinde kil gibi malzemeler kullanması etkili olmuş mudur?

Görme yetisini kaybettikten sonra yaptığı tasarımlarda engelli bireyleri odak noktası yaptığını görmekteyiz. River Space tasarımında; engelli, hamile ve çocuk kullanıcıların, sınırlandırılmış havuzlarda deniz deneyimini yaşaması ve suyun dinlendiriciliğinden faydalanmasını amaçlamıştır. Bu durum bize evrensel bir tasarım anlayışı olduğunu göstermektedir.

Carlos Mourão Pereira görme engelini yitirse de tasarım yaklaşımını kaybetmediğini görüyoruz. Kendisi göremese de tasarımları görsellikten uzak değidir. Bu durum, akla birkaç soruyu getiriyor; eğer Carlos Mourão Pereira görme engelini mimar olduktan sonra değil de daha önceden kaybetseydi nasıl olurdu? Görme engelli bir öğrenci mimarlık eğitimi alabilir mi?

Carlos Mourão Pereira, bizlere engelsiz tasarımın nasıl yapılması gerektiğini kullanıcı-tasarımcı olarak göstermiştir. Evrensel tasarım yaklaşımları geliştirmek aynı anda malzeme, form ve işlevi düşünmeyi gerektirmektedir. Lisbon’da bulunan ofisinde bu yaklaşımla tasarım yapmaya devam eden mimar, bizlere güçlü bir örnek oluşturmaktadır.

 

Katılımcılara Buluşmadan Önce Sunulan Kaynaklar

 

Katılımcılar

  • Melek Gizem Çataroğlu

  • Mine Batal

  • Gülendam Ulusoy

  • Yusuf mavuş

  • Gülcan Erdemoğlu

  • Tolga Şişmanlar

  • Asıp asim

#mimarlarneder #trakya #trakyatopluluğu #CarlosMourãoPereira

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page