Brigitte Weber

1964 Avusturya doğumlu Brigitte Weber, 1994 yılında Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden yüksek mimar olarak mezun oldu. 1994-1995 yılları arasında Viyana'da Prof. Holzbauer ile Andromeda Tower projesinde yer aldı. 1996 yılında İstanbul'a yerleşerek Mimar Arif Suyabatmaz ile birlikte kurdukları Suyabatmaz Mimarlık ofisinde farklı proje ve uygulamalar yapan BrigitteWeber, Türkiye'de imza hakkına sahip ilk yabancı mimar olarak 2005 yılında Brigitte Weber Mimarlık adıyla kendi ofisini kurdu. Brigitte Weber deyince ilk akla gelen şey melez olması olur sanırım farklı kültürlerin bir aradalığı da diyebiliriz. Aldığı 9,5 yıllık eğitimden sonra Türkiye'de çalışmış ve İstanbul'un farklı noktalarında izler bırakmış bir mimar. Ve projelerinden bahsederken, kendi ofisi adı altında bahsetmesi bu işin bir ekip çalışması ile başarıya ulaşacağını düşüncesini destekler nitelikte. Mimarlığın; iç mimarlığın, peyzaj mimarlığının ve hatta bir şehir bölge planlamacının dahi proje tasarım sürecinde bulunması gerektiği kanaatinde. Bir bina içeride kaliteli görünüyor ise dışarıda da öyle görünmeli, diyor Brigitte Weber. Mimarlığın yanlızca dış kabuk da değil, iç mekanın da yapıya çok katkısının olduğunu ifade etmekte. Bir bina tasarlanırken iç mekanın da beraberinde tasarlanması gerektiğini düşünenlerden.

Brigitte Weber ofisinin büyümesini istemeyen bir mimar. Büyümesinin onu mutsuz edeceğine, ofiste ki samimi ortamın bozulacağına ve bunun projeyle arasındaki bağı kopartacağına inanıyor. Bazen bazı yapıları yaptığımızda o yapıların insanlar üzerinde birtakım etkiler uyandırmasını ister ve yapıyı bu doğrultuda ele alırız. Ama bina ortaya çıktığında bu etkiyi bağlamdaki insanda uyandıramayabiliriz. Sanırım Weber'in Trump Tower binası da benim için öyle. Yapıyı anlatırken Weber yaşıyordu ama benim için durum asla böyle olmamıştı. Bununla birlikte yapının iç çözümüne indiğimizde sosyal mekanların oluşmuş olması ve yeşili yapıya katması en çok beğendiğim noktalar sanırım. Trump Tower'da dikkatimi çeken üçüncü şey ise; yapıda AVM planlamasının nedeninin, yapının yatırımcı yararına ve ihtiyaçlar doğrultusunda bulunduğu bağlamda çekici güç olabilmesi için yaptığını ifade ediyor olması. Yani yapının aynı zamanda yatırımcı için kazanç sağlaması gerektiği konusunu da göz ardı etmemiş olması. Trump Tower'a baktığımda da her gökdelene kuleye baktığımda aklıma gelen "Yatay mimarlık mı, dikey mimarlık mı?" sorusu yine bende uyandı. Dikey mimarlıkta doğanın, toprağın yapısını bozmuyorsun ama mahalle dokusunu koparmış ve sosyo-kültürel yapıyı o insanlardan almış gibi hissediyorum; yatay mimarlıkta ise doğaya zarar vermiş çokça hakimiyet kurmuş ve şımarıkça beton yığınını dizmiş hissi uyandırıyor bende.
Brigitte Weber bende de her zaman soru işareti olarak kalan: Türkiye'de mimarlık eğitimindeki staj süresi yeterli mi? Mimarlık eğitimi için dört yıl yeterli mi? Eğitim yıllarımızın doluluğu ile ilgili birkaç noktada düşüncelerimiz hemfikir sanırım. Staj süremiz boyunca Türkiye'de özellikle şantiye stajlarımız da yapıya hakim olmadan şantiyede buluyoruz kendimizi ve sonrasında kısa bir süre sonra belki de daha yapı bitmeden stajımız bitmiş oluyor. Yurt dışındaki bazı okullarda bu durum çok daha sağlıklı. Stajların eğitim hayatının büyük bir bölümünde yer almış olması gerekliliğini düşünüyor.Umuyorum ki her şey güzel olacak..

Çukurova Üniversitesi Brigitte Weber Bulusması (2018). Resim © Mimarlar Ne Der +?
Katılımcılara Buluşmadan Önce Sunulan Kaynaklar:
http://brigitteweber.com/?s=selected-projects&d=all
http://maisonfrancaise.com.tr/tasarim-mimarlik/roportaj-brigitte-weber.html
https://www.konseptprojeler.com/brigitte-weber
https://youtu.be/5JCGYIRXx28
https://youtu.be/6I92YdIXSYQ
https://youtu.be/o5C4IvSUack
http://www.arkitera.com/proje/463/trump-towers
http://www.arkitera.com/soylesi/270/projelerde-dogru-dengeyi-kurmak-mimarin-elinde
http://www.arkitera.com/haber/660/hiz-ve-hareket-siyah-ve-beyaz--karsinizda-trump-towers
http://www.arkitera.com/proje/3881/next-level-ankara
Katılımcılar:
Rukiye Tüter
Kemal ErdemTuzluoğlu
Zeynep Ünal
Asena Hatice Yıldırım
Çetin Aydın
Ekin Akın
Gözde Tombul
Mahsum Akay
Aybüke Ergü
Derya Kaya
Enes Cemil Yağcı
Hilal Sakarya
Büşra Yıldırım
Nuriye Ceylan Kaplan
Burhan Can
Nursena Çolak