Han Tümertekin

‘’ Bir saplantımdan söz ederek başlayacağım. Her yapıyı, tam bulunduğu noktaya bağlama konusunda saplantılıyım.’’
Han Tümertekin
MİMARLAR VE HAN TÜMERTEKİN
Han Tümertekin’in yapılarının bu dünyaya olan gözle görülür aidiyetlerinin temel nedeni;yapılarını tasarlarken dünyayı bir bütün olarak ele almasıdır.Evrenselliği olduğu kadar yerelliği;aynı zamanda dokuyu ve kültürü de göz önünde bulundurarak tasarım yapması sonucu almış olduğu ödüller başarılarının tabii verileridir.
Tümertekin; tasarımı bir sorun giderme eylemi olarak ele alışıyla bizlere kendisinin mimari vizyonu hakkında bir fikir vermektedir.Yapılarında da bu vizyonu doğrultusunda hareket ettiği açıkça görülmektedir.Çevresindeki fiziksel ve sosyal sorunları bir araya toplar ve bunları inceler. Tüm hepsini toplayıp tek bir soruya indirger ancak hemen bir çözüm arayışına girmez. Tasarımda bir sorun varsa ve düzeltilemiyorsa tasarımın bütününde hata var demektir. Bu durumda ona göre bütün tasarımı en baştan düşünmek gerekir.Belki de Han Tümertekin’in benimsediği bu ilke neticesinde tasarımları eşsiz bir hale dönüşmüştür. Onun için ‘’bütüncül’’ kavramını kullanmak aslında çok doğru ve yerinde bir deyim olacaktır.
Yaklaşımları genelde sadece fonksiyonel olarak kalmayıp ;estetiğe , işleve, çevreye,konuma kadar uzanarak bütünsellik anlayışına tümüyle hizmet etmektedir. Yapılarını tasarlarken çevreye ve yerelliğe verdiği önemle yapı bulunduğu ortamın vazgeçilmez bir parçası haline gelir. Etrafındakiler kadar o çevreye uygun, bir o kadar modern… Çevresindekilerle aynı malzemeler,fakat malzemeyi yorumlayışından doğan fark…
Tüm bu özellikler ve bunun gibi birçok özelliği Ayvacıkta bir yamaç üzerine konumlandırılan B2 Evi’nde görmek mümkün. Çevre yapılarla aynı olmayan ama malzeme olarak uyum içinde görünen ;klasik Türk mimarisinin dışında fakat klasik evler kadar işleyen bir ev.

B2 Evi, Fotoğraf ©Arkiv
B2 Evi yalın ve yerel malzemeleriyle aynı zamanda kütlesel formu ile dikkatleri üzerine çeker. Buradaki yaklaşım yapıyı eğime oturtmak yerine, araziyi kademelendirmek ve arazi ile yapının aslında bir bütünmüşçesine davranmasını sağlamaktır.

B2 Evi, Fotoğraf ©Arkiv
Tabii ki bütünselliği benimsemiş bir mimar endüstriyel bir tesis yaparken de bu davranış biçiminden ödün vermez. Aynı şekilde yaklaşır ve ortaya fonksiyonelliğin yanı sıra estetik ve bir o kadar ‘’saygılı’’ bir yapı çıkar.

Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi, Fotoğraf ©Arkitektüel

Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi, Fotoğraf ©Arkitektüel
Tüm bu nedenlerle bir de problemi nasıl ele aldığımız birleşince tasarım kendini daha özgün boyutlara taşır. Mimar olmak ve doğru tasarım yapabilmek; Han Tümertekin’in de yaptığı gibi konunun özüne inebilmekten ve bu konuyu diğer etmenlerle de harmanlamaktan geçer. O zaman tasarım benliğine kavuşur ve kendine ait bir kimlik kazanır.

Haliç Üniversitesi Han Tümertekin Buluşması (2018). Resim © Mimarlar Ne Der +?
Katılımcılara Buluşma Öncesi Sunulan Kaynaklar:
https://youtu.be/mjnZ_DzSJEM
http://www.mimarlar.com/CA34E1C3C57549D1A92DEFD076009888/han_tumertekin
http://www.arkiv.com.tr/mimar/han-tumertekin/1790
http://www.naturadergi.com/?p=3747
https://youtu.be/FWfV_8oIi9M
https://youtu.be/ZetcdrGsDbI
Katılımcılar:
Büşra Avcı
Yasemin Kıldacı
Sevilay Korhan
Ayşenur Meriç
Merve Öktem
Süleyman Ertuğrul
Hakan Çiftçi
#haliç #haliçüniversitesi #hantümertekin #mnd #mndedu #mndedu