Emre Arolat

1963 yılında Ankara da doğan Emre AROLAT tohumdan almış mimarlığı. Annesi ve babasının ofisinde gel git büyüyerek yetişmiş,pişmiş. 1982 yılında Galatasaray lisesinden mezun olmuş.1986 da ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde Mimarlık okumaya başlamış. Hiç ara vermeden devam eden başarılı lisans döneminde yüksek lisans derecesiyle 1992 de mezun olmuş. Bir süre ailesinin yanında çalışmış 2004 de bireysel ofisini açmış.
‘’Üslupçu bir yaklaşım yerine "durum" odaklı bir tasarım pratiğini sürdürmeyi ve bunu kendi iç potansiyelleri üzerinden geliştirmeyi deniyoruz’’ diyen Emre Arolat’ın üslup sahibi olmamasını söylemesi de bir yana şaşırtıyor insanı. Sedat Hakkı Eldem gibi Türk mimarisinde önemli yere sahip olan birçok mimar üslupları ile değer kazanırken Emre Arolat’ın sahip olmadığını belirtmesi ve buna rağmen adından çok söz ettirmesi de bir çelişki mi acaba?
Sancaklar Camii ile algılarımızı yıkıp alt üst eden bu mimar İslam felsefini aylarca araştırarak yola çıkmış. Camii yerin altında yer alıyor. Azalan eğim ile birlikte caminin içine ulaşıyorsunuz. Yerin altına saklanan bu camiinin içi ise tamamen loş ışık ve sadelik ile dolu. Camiiler yerin üstünde ihtişamlı ve dikkat çekici, ezici bir ölçekte mi olmalı yoksa yer altında sadelik ile dolu bir cami de olabilir mi? Birçok tartışmaya sebep olan bu caminin minaresinin yerine ise bir dikili taş konulmuş. Bu taş camiinin varlığını yeryüzünde hissetmek amaciyla tasarlanmış.Su ögesinin bol kullandığı camide kütüphane ve çay ocağı da bir arada yer almakta. Bu kadar farklı detayları bulunan bu caminin dikkat çekmemesi veya adından söz ettirmeme imkânı var mıydı peki? Emre Arolat’ın ağzından çıkan bu 1-2 cümle ile tasarım çakışmakta: ‘Biz İslam tevazusu üzerinden yola çıksak da, Sancaklar Camii inanılmaz şöhretli oldu. Camiye bir anda otobüsler dolusu insan gelmeye başladı dünyanın dört bir yanından. Kısa bir süre sonra da, sarı tabelalara çıktı ve Türkiye'deki ziyaret edilmesi gereken eserler arasına girdi…Bunlar bir taraftan sevindirici şeyler tabii. Ama öbür taraftan bakınca bir mimar için tuhaf bir durum. Çünkü insanların ibadet edebileceği veya düşünebileceği bir tür meditasyon mekanı olarak tasarladığımız bir şeyin bu kadar şöhretli olması aslında amaçlarımıza ters düşen bir şey’’
Adından söz ettirmemesi istenirken İslam dininde hiç görülmemiş bir yapı yapmak ve cümleleri kullanmak ne kadar doğru bilmiyoruz ama İslam dini ile çakıştığı noktalar olduğunu fark edebiliyoruz. Camide kadın ve erkeklerin aynı safta durabiliyor olması Emre Arolat’ın 4 ay boyunca yaptığı dini felsefe ile çakışmakta. Peki din felsefesi ile çakışan bu durumun uygulanması ne kadar etik? Bu sorular kafamızda dönmeye devam ededursun işe alınacak imamın İngilizce dil bilmesinin istenmesi ve bu kadar mütevazı bir camide imama 2+1 konaklama alanı sunulması ne kadar doğru ?
Kaflarımızı karmakarışık yapan Sancaklar camiyi bir kenara bırakarak devam edecek olursak önümüze Yalıkavak Palmarina çıkıyor. Egenin bakir kalmış yerlerine konumlanan bu yapı şort terlik konseptini bir anda alt üst mü ediyordu? Doğal yaşam süren bu kıyıya lüks mağzaların konumlandırılması ve üst kesime hitap etmesi açısından yerli halktan eleştiri alan bu marinaya bir eleştiride mimarı Emre Arolat’dan gelmiş. Ben de buraya pek sık gitmem diye söz ettiği marinayı neden böyle tasarladı? Herkes için tasarımın hedef alındığı bu marina da neden böyle bir yol izlenildi? İşvereni ile pek uyuşamayan Emre Arolat onun isteği üzerine yörenin peyzajına uymayan bitkiler ve ağaçlar getirerek doğal popülasyonu bozdu. Peki bir mimarın ne olursa olsun peyzaj konusunda böyle bir tutum göstermesi ve işverenini dinleyip uygulaması ne kadar doğru ?
Emre Arolat ‘’Yıllardır daha iyi ne yapılabilirdi diye düşünüyorum, bulamıyorum'' cümlesi ile ifade ettiği Zorlu Center’ın içinde 4 blok 1 alışveriş merkezi ve 1 kültür merkezi bulunmakta. Alışveriş ve konaklamaya bambaşka bir bakış getirdiği bu tasarımda tekrardan herkes için tasarım hedeflenmiş. Ne kadar uygulanmış bilinmez ama Emre Arolat orada konaklayan rezidans sahipleri için vazgeçilmez ve asosyal bir hayat hazırlamış. İhtiyaç anında içinden çıkılmamayı hedeflediği bu tasarımı ile de dillere düşen Emre Arolat eleştirilecek ve övülecek birçok projeye ve birçok ödüle layık görülmüş. Şu gerçeği de unutmamalıyız ki AğaHan gibi ödüllere layık görülen bir tasarımcı yaptığı işlerle tüm dünyada ve Türkiye de adından söz ettirmekte.

Sancaklar Camii Fotoğraf ©arkitera

Yalıkavak Palmarina Fotoğraf © yalikavakpalmarina

Zorlu Center Fotoğraf ©zorlucenter

Namık Kemal Üniversitesi Emre Arolat Buluşması (2018) , Mimarlar Ne Der +?
Katılımcılara buluşmadan önce sunulan kaynaklar:
http://www.emrearolat.com/
https://www.youtube.com/watch?v=0PfnQjapc_8
http://ismd.org.tr/uyeler/emre-arolat/
http://www.mimarizm.com/makale/emre-arolat-ozgecmis_113352
http://www.mimdap.org/?p=544
https://www.ntv.com.tr/turkiye/etkilendigim-5-mimari-yapi,uok_cRiiiE2_cdSaK3r5BQ
https://www.arkitektuel.com/sancaklar-cami/
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/emre-arolat-turkiyede-mimarlik-egitimi-problemli/
https://www.archdaily.com/office/eaa-emre-arolat-architecture
http://www.arkiv.com.tr/proje/minicity/8620
http://www.arkiv.com.tr/proje/zorlu-center/2648
http://www.arkiv.com.tr/proje/santralistanbul-cagdas-sanat-muzesi/1468
http://www.arkiv.com.tr/proje/yalova-raif-dinckok-kultur-merkezi/487
http://www.arkiv.com.tr/proje/sancaklar-camisi/2049
http://www.arkitera.com/haber/4061/emre-arolat-han-tumertekin-ve-nevzat-sayin-ile-mimari-deneyim-ve-felsefe-uzerine
https://www.xing.com/communities/posts/emre-arolat-goeruentue-degil-fikriyat-oenemli-1006989693
http://www.mimarizm.com/makale/eaa-da-mimar-olmak_113351
https://pelinozgen.wordpress.com/category/emre-arolat/
http://www.zeynepbilgin.com/roportaj.php?id=44#.W7i052gzZPY
https://www.sondakika.com/haber/haber-le-meridien-istanbul-etiler-sehre-yeni-bir-bakis-4811888/
http://www.tadindaseyahat.com/icinden-sanat-fiskiran-otel-le-meridien-etiler/
http://www.arkitera.com/haber/3261/raffles-istanbul-zorlu-center-ic-tasarimi-ile-de-konusturucak
https://www.gecce.com.tr/yazarlar/kenan-ercetingoz/palmalife-marinanin-sirri-nedir
http://www.mimarizm.com/mimari-projeler/ticaret/yalikavak-palmarina_113073
http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=371&RecID=2557
Katılımcılar:
Abdülkadir Demirel
Aybike Sütçü
Beyza Akın
Bülent Sevinç
Furkan Yakan
Haktan Oğuz
Kader Deniz
Meltem Durmuş
Murat Çavuşoğlu
Ömer Faruk Çiftçi
Pınar Kavraz
Seher Doğan
Şevval Çapkın
#emrearolatarchitecture #emrearolat #mndedu #mnd #mndedu #namıkkemalüniversitesi