FRANK LLOYD WRİGHT
" Tertemiz kağıttan daha tatmin edici bir şey var mıdır? Renkli kağıt ve dokuların arasında eşleşmeler yapmak ve stock için seçimler üretmek…Frank Lloyd Wright "

Frank Lloyd Wright, 532’si tamamlanan 1000’den fazla yapı tasarlayan Amerikalı mimar, iç mimar, yazar ve eğitimcidir.
Frank Lloyd Wright, Prairie School’un mimarlık hareketinin lideriydi ve Birleşik Devletler ’deki kentsel planlama konusundaki benzersiz vizyonu olan USONİON konseptini geliştirdi.
Çok sayıda eseri olan Wright "Mimarlık, malzemenin doğasındadır" sözü ile üslubuna dair bir ipucu elde ediyoruz aslında. Tasarladığı yapılarda yapının yerleşeceği araziye bir aidiyet bulundurmasına dikkat ettiğini fark ettik.

Şelale Evi, Fotoğraf ©Wright-house
Fallingwater diğer bilinen adı ile Şelale Evi de aslında bulunduğu arazi de yakaladığı yatay ve dikey çizgiler ile arazide doğal bir uyum yakalamıştır. Arsadan çıkan doğal taşların duvar, şömineler hatta bazı alanlarda zeminlerde de kullanılmasını sağlamıştır. Tasarımlarında doğa ile tasarımını birleştiren Wright organik mimarlığın tasarımda etkisini bir kez daha bize göstermiştir

Laurent Evi, Fotoğraf ©Alchetron
Laurent evi de Wright’ın tasarladığı doğa ile uyumunun örneğini bahçesinde de bulunduran kırmızı selvi ve tuğla ile tasarlamış. Yapının bir diğer özelliği ise engelli bir kullanıcıya tasarlanışıdır. Tasarladığı yapılarda sadece yapı ile sınırlı kalmadığını aslında yapıların iç mekan tasarımı ve tefriş elemanları gibi her detayı ile ilgilenen Wright bize yol göstermektedir ancak bizler tasarımlarımızın her detayında bulunmak istiyoruz ancak günümüz koşullarında pek fazla imkanımız olamadağını düşünüyorum.

Guggenheim Müzesi, Fotoğraf ©Arkitektuel
Wright, Guggenheim müzesini tasarlarken Manhattan’ın dikdörtgensel, katı mimarisinden tamamen farklı bir tarz ile çalışmış ancak yapının anıtsal ve özgün oluşu konusunda fikir ayrılıkları yaşandı. Bir grup yapının bir sanat eseri tarzında oluşunun müzeye farklı bir anlam kattığını düşünürken diğer grup yapının gösterişli olduğunu ve işlevsel olmayışını eleştirmiş olsa da yapının sanat eseri tarzında orada sergileniyor oluşu yapıya farklı bir anlam katıyor. Yapının işlevsellik açısından kullanışlı olmaması ressamlar tarafından da eleştirilmiş ve 21 ressam imza toplayarak müzeyi protesto etmişlerdir. Bu konuya çözüm ise şu şekilde getirilmiştir Gwathmey Siegel & Associates Architects mimarlık ofisi tarafından Wright’ın orijinal eskizleri incelenerek müzeye ek bir bina tasarlanmıştır.
BULUŞMADAN ÖNCE KATILIMCILARA SUNULAN KAYNAKLAR
http://www.fovart.net/frank-lloyd-wright/
http://sbpturkiye.com/frank-lloyd-wright.html
http://www.arkitektuel.com/solomon-r-guggenheim-muzesi/
https://www.youtube.com/watch?v=UN3WsNguVEc
http://avciarchitects.com/tr/mimarligin-gelecegi-organik-mimarlik/
http://www.boyutpedia.com/897/7733/organik-mimarinin-dili
http://www.kilsanblog.com/mimari-oykuler-insaat-hikayeleri/fallingwater-icinden-selale-gecen-ev/
https://alchetron.com/Kenneth-and-Phyllis-Laurent-House
KATILIMCILAR
Büşra Söylemez
Tuçenur Erbilgin
Yüksel Özdemir
Huriye Ürkmez
Kaan Çulha
Yusuf Şeker
Ceren Asilkan
Simay Ortaçbayram
Merve Dirlik
Nursena Koçoğlu
Ümmügülsüm Şahin
Hanne Betül Akdoğan
#çukurova #çukurovaüniversitesi #FrankLlyodWright #wright #mnd #deneme #mimarlarnedersezon08