IEOH MİNG PEİ

Modernist mimarinin yaşça en büyük ve en önemli mimarı olan Ieoh Ming Pei 1917’de Çin’de doğmuş bir Amerikan vatandaşıdır. Bir bankacının oğlu olan Pei, doğup büyüdüğü yer olan ve aynı zamanda Dünya Miras Listesi’ nde yer alan Classical Gardens of Suzhou (Suju’nun Geleneksel Bahçeleri) evin adı ise Aslan Ormanı Bahçesi olup, su ile doğal olarak yapılan birçok kayaç heykellere sahiptir. I.M.Pei burada yapıların doğa ile nasıl birleştiğini özellikle ışık ve gölge hareketlerinin yapılarda nasıl izler bıraktığını küçük yaşta tecrübe etmiştir. 17 yaşında Amerika Birleşik Devletleri’ne mimarlık eğitimi için giden I.M.Pei ilk olarak Pennsylvania University (Pensilvanya Üniversitesi) mimarlık fakültesine kayıt yaptırmış daha sonra Massachusetts Institute of Technology (MİT)’ye geçerek mimarlık eğitimini tamamlamıştır. Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini kazanmış ve burada Alman mimar ve Bauhaus tasarım hareketinin kurucusu Walter Gropius ile çalışma fırsatı bulmuştur. Modern mimarinin en son uzmanı olarak bilinen 101 yaşında hayata mesleği ile bağlanan I.M.Pei 20. Yüzyılın en başarılı mimarlarından birisi olarak tanımlanmaktadır.

Suju’nun Geleneksel Bahçeleri ©archdaily.com
I.M.Pei gezerek öğrenmenin önemini ‘’Gezen daha çok bilir’’ sözüyle her ne kadar okuyarak bilgi edinilse de gezerek yerinde hissetmenin önemini vurgulamakta ve hayatının temeline de bu düşünceyi oturtan bir mimar olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim eserlerini üretirken bile bu düşünceden yola çıktığını Islamic Museum of Art (İslam Sanat Müzesi) gibi yapımından önce islam müzesi bağlamını pekiştirmek icin 3 yıl boyunca birçok islam ülkesini yerinde gezmiş gerek Louvre Müzesi piramidi icin 2 yıl boyunca müzeye sıradan bir ziyaretçi gibi hatta bazen saklanarak girip çıkmıştır. Mekanın ziyaretçi üzerindeki yarattığı hissi, mekanın kültürünü anlamak I.M.Pei’ nin seçtiği bir yoldur.

Islamic Museum of Art©archdaily.com

Louvre muzesi pramiti©archdaily.com
I.M.Pei’ nin eserlerinde geometrik şekilleri kullanması ve döneminin ilerisinde tasarımlara imza atarak çok tepki toplamıştır. Bu geometri sevdasının da mimarlık eğitimi yıllarında Bauhaus ekolüyle olan ilişkisinden etkilendiğini söylemek mümkündür. Ludwing Mies Van Der Rohe’ nin öğrencisi olan ve aynı zamanda Walter Gropius ile çalışma fırsatı bulan I.M.Pei gerek Bank of China da gerek Nationally Gallery için yaptığı ek yapı ile geometrik desenleri sevdiğini açıkça yansıtıyor.


Nationally Gallery©archdaily.com Bank of China©archdaily.com
Modernizm denince akla birçok isim gelse de modernizmin sonlarına doğru günümüzde halen kendini gösteren başlıca mimar Ieoh Ming Pei gelir ki 101 yasında şu an, kendisine nice uzun seneler diliyoruz.
BULUŞMADAN ÖNCE KATILIMCILARA SUNULAN KAYNAKLAR
https://www.mimarlarneder.com/single-post/2017/03/28/Ieoh-Ming-Pei
http://www.wikizeroo.com/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvSWVvaF9NaW5nX1BlaQ
https://www.biography.com/people/im-pei-9436323
http://www.mimardernegi.com/ieoh-ming-pei-i-m-pei/
http://www.floornature.com/ieoh-ming-pei-21/
https://www.archdaily.com/359079/happy-96th-birthday-i-m-pei
https://www.britannica.com/biography/I-M-Pei
https://www.pritzkerprize.com/biography-im-pei
http://www.mimarizm.com/yarismalar/oduller/i-m-pei-ye-riba-altin-madalyasi_121913
http://www.mimardantasarim.com/ieoh-ming-pei-i-m-pei-hakkinda/
https://www.thefamouspeople.com/profiles/i-m-pei-5590.php
https://www.notablebiographies.com/Ni-Pe/Pei-I-M.html
http://www.miho.or.jp/en/architecture/architect/
KATILIMCILAR
Abdulkadir DEMİREL
Ayten Maltepe
Beyza AKIN
Bülent SEVİNÇ
Meltem DURMUŞ
Muhammed ALSARRAF
Murat ÇAVUŞOĞLU
Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Reşat GELAL
Şevval ÇAPKIN
#ımpei #ımp #ieohmingpei #Pei #architecture #mnd #namıkkemal #namıkkemalüniversitesi #mimarlarneder #deneme