Norman FOSTER

İngiltere’nin Gaudi’si olarak karşımıza çıkan Sir Norman Foster, strüktüre ve kaliteye verdiği önemle mimarlık dünyasında yer edinmiş, çok sayıda eser vermiş ve hala daha kendi imzasını taşıyan tasarımlarıyla mimari varlığını sürdürmektedir. Çevresel sorunları çözümlemede kendine has yaklaşımları olan Foster, çağdaş malzemeleri sıkça kullanmasıyla da biliniyor.
Güncel olanı takip etmekten ve uygulamaktan kaçınmıyor. Ona göre yapının inşa edildiği döneme uygunluğu ve yine yapıldığı dönemin teknolojisini kullanması tasarımda önemli bir unsur. Norman Foster yapılarında kaliteye verdiği önemi inşa sürecinde malzemeleri tasarruflu kullanma noktasında da gösteriyor. Örneğin Amerika’da Hearst firmasının merkez binasında kullandığı formla binanın çelik kullanımında %20 oranında tasarruf ediyor. Bu durum yine mimarın çevreye olan duyarlılığının sembolü bizce.

Hearst Headquarters köşe detayları ©️fosterandpartners.com
Foster’ın yapılarını incelediğimizde geç modernizmi, yüksek teknolojiyi ve düşünülmüş detayları görüyoruz. Kimi zaman bu detayların kimler tarafından hangi şekilde görülüp farkedilebileceğini sorgulasak da Foster adeta “her detayı düşünüyorum, kimsenin göremeyeceği detayları bile” dercesine tasarımlarında kendi imzasını konuşturmaya devam ediyor.

National Bank of Kuwait binasının en yüksek noktası ©️fosterandpartners.com
Yüksek katlı binalara fonksiyonellik ve teknolojiyi entegre ederken çevre duyarlılığını da ihmal etmiyor. Onun sürdürülebilir dünyasında yapılar yeşile, doğal ışığa, rüzgara meydan okumuyor, aksine onları tasarımın içine alıyor. Aynı zamanda dünyanın çeşitli bölgelerinde eserlerini inşa ederken o bölgenin kültürel dokularını göz ardı etmiyor, tasarımda baz aldığı elementler haline getiriyor.

Kazakistan’daki Eğlence Merkezi’nin han çadırlarından esinlenen formu ©️fosterandpartners.com
Bir üst örtü ile içine aldığı mekanın atmosferini ilgi çekici hale getiren tasarımları da mevcut Foster’ın. Tarihi ve kültürel değeri olan dokulara çağdaş, teknolojik, estetik ve sürdürülebilir yaklaşımlarıyla oluşturduğu mekanlar hem kapalı hem şeffaf hem de doğal ışıkla aydınlanıyor. Eski ve yeninin iç içe geçtiği bu mekanlara insanların ilgisini de artırmayı başarmış. Böylece zamanla heyecanını kaybetmekte olan yapıların yeniden canlanması söz konusu.

Great Court at the British Museum ©️fosterandpartners.com

Smithsonian Institution Courtyard ©️fosterandpartners.com
Yüksek teknolojinin mimarideki yansımasını sevmeyenler için yapıları kabul görmeyebilirse de zekice tasarlanan strüktürleri ve hızla tükenen dünyamız için attığı sürdürülebilirlik adımları takdire şayan gibi gözüküyor

Vietinbank İş Merkezi – Vietnam©️fosterandpartners.com
Katılımcılara buluşmadan önce sunulan kaynaklar:
http://www.mimdap.org/?p=50805
http://www.arkitera.com/etiket/4369/lord-norman-foster
https://www.fosterandpartners.com/projects/
https://www.ted.com/talks/norman_foster_s_green_agenda?language=tr
https://www.archdaily.com/tag/norman-foster
https://bi-ozet.com/2018/04/27/norman-foster-imzali-ferko-signature-ile-ofis-yasaminda-donusum/
http://v3.arkitera.com/h22581-fosterin-40-yili.html
http://www.mimarizm.com/haberler/mimarlikta-ingiliz-hassasiyetinden-iki-ornek_116126
https://www.fosterandpartners.com/projects/millennium-bridge/
Katılımcılar:
Büşra Avcı
Süleyman Ertuğrul
Ayşenur Meriç
Yasemin Kıldacı
Merve Öktem
Halil İbrahim Elkatmış
Babür Orhan
Serkan Çil
Muhammet Temel
Hakan Çiftçi
Engin Şahin
#haliçüniversitesi #haliç #NormanFoster #architecture #mimarlarnedersezon07