top of page

Mimarlar Ne Der +?

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde beş mimarlık öğrencisi olarak eğitimimizin ikinci yılında meslektaşlarımızı tanımak, onları daha iyi anlamak için bir araya geldik. Birbirimize sunumlar hazırlayarak onların projelerini ve mimarlığa dair fikirlerini tartıştık. Okuldan arkadaşlarımızı da davet ederek bu buluşmaları zenginleştirdik. Yapılan tartışmalar o kadar verimli, heyecan verici ve kafa açıcıydı ki dışarıya taşmaması imkansızdı.

Aynı eğitim dönemi içerisinde bu buluşmalar bir etkinliğe evrildi ve dışarıdan kişiler katılmaya başladı. Öğrenci, yüksek lisans, doktora, mezun… hatta mesleği veya eğitimi mimarlık üzerine olmayan kişiler bile buluşmalara geliyor, tartışmalara katılarak fikirlerini ortaya koyuyordu. Gelen her kişi, farklı bir bakış ve farklı bir yorum olarak buluşmaları zenginleştirdi.

Buluşmada ortaya çıkan fikirlerin ve yorumların 380’de(buluşmaları ilk düzenlediğimiz Taşkışla’daki oda) kalmaması için bir internet sitesi kurduk. Tüm tartışma süreci raporlanarak buluşma fotoğrafı ve katılımcı listesi ile beraber burada paylaşılmaya başlandı. Farklı okullardan arkadaşlarımızın da dikkatini çeken Mimarlar Ne Der +? kısa sürede İstanbul’daki diğer okullara da yayılmaya başladı. MND +? ailesi hızlı bir şekilde büyüyordu, İstanbul ile sınırlı kalmayıp diğer illerde de düzenlendi. Bu büyük aileyi bir arada tutmak, aile üyeleri arasındaki muhabbeti arttırmak için “Mimarlar Ne Yer +?” ve “Bursa Gezisi” gibi etkinlikler ortaya çıktı.

Ekibe katılan okul sayısı arttıkça etkinliklerin düzenlenmesi, raporlanması(“Rapor” kelimesi ürünümüzü iyi karşılamadığı için sonraki dönemde ismi “Deneme” olmuştur) ve siteye işlenmesi giderek zorlaşmış ve bir sistem gereksinimi ortaya çıkmıştı. Böylelikle tüm okullar arası koordinasyonu sağlamak amacı ile “Birliktelik Ekibi” ortaya çıktı. Ortaya çıkan sorunları çözmek, Mimarlar Ne Der +?’i geliştirmek ve yeni katılan okulların oryantasyonunu sağlamak amacıyla her sezonun sonunda “Çalıştay” adı verilen etkinlikler düzenlemeye başladık.

Öğrencilerin bir araya gelerek alternatif ortamlardan beslendiği bu formatın, evrilmesi ve farklı şekillerde karşımıza çıkmasını önemsiyoruz, bu sebeple 5 yıllık bu birikimin bir sonucu olan Mimarlar Ne Der +? Esaslarını sizlere sunuyoruz. Bu esaslar süreci nasıl yönetmemiz gerektiği üzerine hep beraber aldığımız kararlardan oluşuyor. Gelecek oluşumlar için bir rehber niteliği olması açısından bu esasları sizlerle paylaşıyoruz.


Biz MND+ ? ailesi olarak tüm bu süreçte; başladık, araştırdık, konuştuk, dinledik, tartıştık, yazdık, yedik, oynadık, gezdik, yeni arkadaşlar edindik, büyüdük, bolca hata yaptık, değiştik ve bitirdik. Türkiye’deki farklı üniversite ve ekollerden yaklaşık 2500 öğrenciyle gerçekleştirdiğimiz 200’ü aşkın buluşma ile birlikte olmayı, birlikte tartışmayı, farklı fikirleri birleştirmeyi bir nebze başarabildiysek ne mutlu bizlere.


Etkinliklerimizi noktalıyoruz fakat bu zamana kadar yaptığımız buluşmaların deneme yazılarına web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Web sitemizi açık tutmaya çalışacağız.

Başta tüm okul ekiplerindeki arkadaşlarımız olmak üzere, tüm katılımcılarımıza, MND+ ? ailesine doğrudan veya dolaylı destek veren, yeri geldiğinde bizlere ev sahipliği yapan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederiz.


Yollarımızın tekrar kesişmesi dileğiyle, hoşçakalın…


1.Kurucu Ekip ( Ali Furkan Kiracı, Furkan Filiz, Oğuzhan Koral, Sabit Engin, Macit Aslan)

2.Birliktelik Ekibi ( Ali Furkan Kiracı, Furkan Filiz, Oğuzhan Koral, Sabit Engin, Sinem Celen, Ekin Sıla Şahin, Sümeyye Yıldız, Şerefcan Yıldız) 2016-2017

3.Birliktelik Ekibi ( Ali Furkan Kiracı, Furkan Filiz, Oğuzhan Koral, Sabit Engin, Sinem Celen, Ekin Sıla Şahin, Sümeyye Yıldız) 2017-2018

4.Birliktelik Ekibi (Ahmet Alperen Şentürk, Furkan Gümüş, Sinem Ece Yılmaz, Gözde Tombul) 2018-2019

5.Birliktelik Ekibi (Ahmet Alperen Şentürk, Furkan Gümüş) 2018-2019

Ayrıca Okul ekiplerinde bulunan arkadaşlarımızın isimlerine okulların sayfasından ulaşabilirsiniz.


#mimarlarneder

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page